Vid stranden bland tallarna

Dela sidan — Twitter Facebook

Vid havsstranden i Lovisa i Finland, i skydd av ett antal stora ståtliga tallar, ligger ett timmerhus från Kontio av modell Svartviken. Det är familjen Sallinens nya fritidshus med fin utsikt över havet.

Om somrarna tillbringar familjen en hel del tid ute på terrassen.
Från denna sommarstuga ser man havet i nästan alla väderstreck.

Det är sammanlagt fyra personer som ingår i Sari och Vesa Sallinens familj. De älskar alla stugliv och gillar att tillbringa tid ute i den friska naturen. Därför var det självklart att de drömde om en egen tomt för ett fritidshus som motvikt till livet i staden.

– Vi ville ha en tomt på ungefär en timmes köravstånd från Helsingfors. Det är viktigt för oss att det ska vara enkelt att ta sig dit med bil, så att vi kan använda vår fritidsbostad hela året runt. I övrigt bor vi i ett höghus på ett centralt område i Helsingfors. Bättre än så här kan det inte bli just nu, tycker vi – för vi har ju ett bra och lättskött hem inne i stan och dessutom en underbar timmerstuga vid havet. Därhemma i Helsingfors gillar vi närheten till staden och hela serviceutbudet, i kombination med all natur och de fantastiska möjligheterna till frisksport. Dessutom är det ett idealiskt bostadsområde för barnen. Vi har inte så lång väg till vårt fritidshus i Lovisa. Därför kan vi till och med åka iväg till jobbet därifrån vid behov. Vi använder vår sommarstuga regelbundet hela året om, eftersom den ligger så nära. Sommarstugan är byggd på ett mycket lugnt och naturnära ställe mitt i den fantastiskt vackra skärgården. Trots detta finns hela serviceutbudet på bara 15 minuters körväg från stugan, berättar Sari.

Den värmeackumulerande öppna spisen är tillverkad av vitlackerad täljsten.
Största delen av tiden vistas familjen i den rymliga och moderna storstugan. Den gamla gungstolen som Saris mormor fått i present på sin 50-årsdag hittade familjen ute på Saris föräldrars sommarställe. Sedan fick den ett nytt liv i detta hus. Det får gärna synas att stolen hängt med länge. Den handgjorda fotpallen Juttu som designats av Eero Aarnio och tillverkats av rotting är också gammal. Familjen fick den i gåva av Vesas föräldrar.
På väggarna syns den naturliga timmerytan. Väggarna har behandlats med UV-skyddsfärg blandad med en gnutta vitt pigment. Golven är gjorda av furuplankor som behandlats med matt golvlack.

Ett naturligt ställe för ett hus

Sett från havet är sommarstugan väl dold bland tallarna, eftersom den har samma färg som trädstammarna. Det fanns vissa begränsningar på denna tomt på grund av läget. Därför placerades byggnaden på det högsta stället på tomten, samtidigt som den ligger på lämpligt avstånd från stranden. Platsen där byggnaden uppfördes kändes också i övrigt rätt på alla sätt. Därför var det inte svårt att bestämma var stugan skulle ligga. Sommarstugan blev klar år 2014 och är 102 m2 stor, vilket är den maximala storlek som är möjlig i detaljplanen för detta område.

– Vi ville att hela byggnaden skulle ligga i ett enda plan. Vi hittade en lämplig husmodell ur Kontios kollektion. Modellen Svartviken har planerats i modern stil, och den kändes helt rätt från första stund. De stora fönstren öppnas upp mot havet och landskapet ser ut som ett konstverk under alla årstider, berättar Sari.

Familjen Sallinen gjorde ett besök i modellhuset på Kontios utställningsområde i Nurmijärvi i Finland. Området ligger nära Helsingfors. Besöket hjälpte dem att fatta sitt beslut. De valde svarta fönsterramar till sin sommarstuga. Denna färg passar in alldeles utmärkt i helheten. Som motvikt till de svarta fönsterramarna ville de ha vita dörrar. Genom att göra små ändringar i den ursprungliga modellen Svartvik fick de precis den planlösning som de önskat sig. De ville ha ytterligare ett sovrum, så att det nu finns totalt tre, varav ett är avsett för gäster. Den öppna spisen flyttade de bort från sin ursprungliga plats vid fönstret och ville hellre ha den mitt på sidoväggen. Dessutom bytte de plats på badrum och bastu, så att den öppna spisen och den vedeldade bastuugnen kunde mynna ut i en rökkanal med dubbla rökrör. Genom god förhandsplanering undvek familjen de största utmaningarna som man normalt råkar ut för i samband med byggprojekt.

Även i föräldrarnas sovrum ville man att timmerytan skulle synas. Väggarna har behandlats med UV-skyddsfärg blandad med en gnutta vitt pigment. De grå hemtextilierna går fint ihop med träets naturliga färg.
De två döttrarna, Anna 7 år och Stella 5 år, sover och leker i sitt gemensamma rum som har fått en fräsch inredning i rött och vitt.

Interiör i finländsk stil

Interiören är typiskt finländsk med naturnära känsla i olika nyanser av grått. Idén om inredningens färgskala kom från modellhuset av Kontio, där det fanns en murvägg i grå puts som Sari och Vesa gillade skarpt.

– Jag tycker om den nordiska stilen, som är modern och ganska enkel. Av praktiska skäl ville jag ha en grå soffa, som även till viss del var tongivande för hela inredningen. Jag fick nya uppslag från inredningstidningar, som jag gärna läser, samt från olika inredningsprogram på tv, berättar Sari.

Största delen av möblerna är nya och skaffades av familjen Sallinen speciellt för detta hus. Samtidigt finns där även några äldre prylar och möbler samt några inredningsföremål som de har hämtat från sitt hem inne i staden. Vissa saker har de även köpt i begagnat skick.

– Det var inte svårt för oss att välja interiör. Vi har försökt skapa en inredning som vi gillar och som tål tidens tand. Samtidigt har vi velat hålla kostnaderna för inredningen under kontroll. Vi sparade också pengar genom att köpa en del av möblerna på rea innan sommarstugan var klar, eftersom vi kunde få in dem tillfälligt i den gamla ladugården hos Saris föräldrar på deras sommarställe. Mattan i vardagsrummet köpte vi från en svensk nätbutik Länna Möbler. Där fick vi den till ett klart lägre pris än om vi hade köpt den från någon affär i Helsingfors. Det allra första vi skaffade till stugan – till och med innan den första timmerstocken var på plats – var de svarta taklamporna av modell A330S från Artek. Nu hänger de ovanför matbordet. Dessa visningsexemplar har röd sladd och köptes vid Arteks lagerförsäljning, berättar Sari och Vesa.

Barnens pinnstolar är från Ikea.
Omklädningsrummet fick ett svart klinkergolv, som är verkligt snyggt. På en av väggarna fick ytan av putsbruk stå kvar och behandlades därefter med skyddsmedel avsett för användning i bastu.
Från bastun har man en fin utsikt över havet. Muren i bastun har fått en beläggning av natursten.

De bästa stunderna i huset

Familjen ville att storstugan skulle vara rymlig, så att alla kan tillbringa tid tillsammans där. Det öppna köket är en välfungerande lösning i vardagen. Även i familjens stadshem finns ett öppet kök, vilket de tycker är praktiskt. Föräldrarna gillar matlagning och provar gärna på nya rätter, men vill ändå inte tillbringa all sin tid i köket. Köket är enkelt och modernt. Från matbordet har man vackra vyer i flera olika riktningar.

– Det bästa är att vi kan sitta här och ta det lugnt på fritiden tillsammans med familj och vänner. Vi njuter också av att pyssla med allt möjligt ute i friska luften och att påta i vår trädgård. Om vintrarna är vi ute på gården eller går ut på isen. Efter det tycker vi det är skönt att i lugn och ro sitta framför brasan tillsammans eller njuta av värmen i bastun.

– Vi tycker att vi har lyckats välja precis rätt hus som passar in så bra på denna tomt. Vår sommarstuga ligger ute på en udde och från byggnaden har vi havsutsikt i nästan alla riktningar. Vi är så glada över att vi kan njuta av dessa fantastiska vyer hela tiden. Det här är vårt eget lilla paradis och det ställe där vi laddar batterierna i vår hektiska vardag, berättar Sari.

Hängmattan från La Siesta är tjejernas favorit.

Sparade favoriter

modell modeller
Rekommenderat för dig Modeller Se Kontios omfattande timmerhus- och fritidshuskollektion med stort val av bastu och gäststugor. Alla modeller...
×