Med soppskogen rundt hjørnet

Del siden — Twitter Facebook

 

Ved bredden av sjøen Haukivesi i Finland ligger det vidstrakte skoger, fulle av sopp. Her står det nå også et statelig nytt Glass House, fritidsboligen til familien Kallén. Den moderne villamodellen Glass House fra Kontio har alt det familien hadde drømt om. De store vinduene åpnes mot sjøen, og de romslige terrassene fungerer som et flott oppholdsrom som strekker seg langs hele huset. Foreldrene satser på fjernarbeid fremover, så derfor blir Glass House også arbeidsplassen deres.

Familien Kallén kommer fra Tusby i Sør-Finland. Foreldrene Nina og Kalle bygde fritidsboligen sin i Rantasalmi i Øst-Finland, på det stedet der Kalle tilbrakte sin barndoms somrer. På denne tomten ligger også hytta til Kalles foreldre, en strandbadstue og en gammel hytte der familien bodde mens den nye fritidsboligen ble bygd. De kjente allerede stedet godt, og hele familien elsket å være der, så det tok ikke lang tid før alle trivdes på det nye feriestedet.

Nina jobber som interiørarkitekt, og derfor hadde hun en klar og tydelig visjon om hvilken modell, farge og form huset skulle ha. Den moderne husmodellen Glass House fra Kontio ble svaret på alle drømmene hennes. De store vinduene åpnes mot sjøen, og de romslige terrassene gir familien et flott, ekstra oppholdsrom utendørs. Kantene på tømmerstokkene fra Kontio har en moderne utforming. Det passer godt til dette huset.

Huset har en flate på 104 kvadratmeter. Her er det også plass til gjester. På den siden som ligger nærmest sjøen er det et integrert kjøkken, spiseplass og stue. Her ligger også foreldrenes soverom. På den andre siden, vendt mot gårdsplassen, ligger 10-åringens og 13-åringens rom og et gjesterom. I dette nye huset ble det ikke bygd badstue, for familien planlegger å bygge en ny strandbadstue som passer til huset og skal designes i moderne stil.

Husets store oppholdsrom har en flott, rektangulær form med en enhetlig fargebruk. Alle treoverflater går i samme fargetoner. Det svarte kjøkkenet skaper en fin kontrast i dette rommet. Benkeplatene på kjøkkenet er av lettstelt og holdbar kvarts. Veggpanelene har en ujevn overlate, og over dem er det montert glassplater for å beskytte overflaten mot fett og flekker. Fra kjøkkenet kan man gå ut på terrassen, en meget praktisk løsning.
Fra vinduene ved spisebordet er det fin utsikt. Det er som å stå ved et vakkert landskapsmaleri. Noen av de gamle pinnestolene har familien arvet, resten har de kjøpt brukt på nettet.

Ved å planlegge godt på forhånd unngikk man de største fallgropene i byggeprosessen

Nina og Kalle hadde allerede bygd en villa. Derfor er de ganske erfarne og vet at det kan oppstå problemer når man skal bygge noe nytt. 

- Kostnadene til utjevning av tomten og grunnarbeid ble dyrere enn vår opprinnelige beregning. Avstanden mellom hjemmet vårt og byggeplassen var 30 mil, så her var det nødvendig med god prosjektledelse og mye forhåndsplanlegging. Vi hadde også behov for nesten daglig kommunikasjon med håndverkerne for å påse at alt gikk som det skulle med byggingen, forteller de.

Entreprenørene var relativt flinke til å ta kontakt med Nina og Kalle i situasjoner der de måtte dobbeltsjekke hvilke løsninger som passet best på detaljnivå.

Familien Kallén hadde også fordel av at konstruksjonstegningene var ganske detaljerte. Tegningene til husets interiør var også meget nøyaktige, noe som bidro til å rydde alle misforståelser av veien. Allerede på forhånd bestemte de seg for å bruke mye tid på planleggingsfasen. Dessuten ville de helst ikke endre så mye på planene mens byggearbeidet pågikk. Men uansett hvor mye tid man bruker på planleggingen, er det klart at man ikke kan være oppmerksom på alle eventualiteter. I ettertid ville familien Kallén ha bygd ut terrassen på den siden som ligger nærmest sjøen og gjort den en meter bredere. Da ville de ha kunnet sette utebordet i den andre retningen.

Stuen er enhetlig og mye av treoverflatene synes, noe som skaper et rolig inntrykk.
Én av veggene på foreldrenes soverom er ett, enkelt stort vindu. De naturnære fargene passer godt i et tømmerhus, og hjemtekstilene myker opp innredningen.

Enkel utforming med naturen i forgrunnen

Huset er svart på utsiden, og slik glir det inn i omgivelsene og lar naturen stå i forgrunnen Atmosfæren i huset endres etter lysforholdene. Derfor var det verdt strevet å bruke mye tid på planlegging og valg av lamper. Oppholdsrommet, stuen, er stor og åpen. Det er her alle trives best. Dette rommet er husets funksjonelle hjerte. Her har man også den beste utsikten over det vakre landskapet.

Glass House karakteriseres av en minimalistisk stil på utsiden. Derfor er også innredningen i huset stilren og enkel. Her har man bare de aller nødvendigste møblene. Familien vil fremdeles komplettere huset med enkelte gulvlamper og skyvedører av finér for klesskapet i gangen. På gavlveggen i stuen vil de henge opp et stort maleri når de finner et kunstverk som passer der. I helgene lager hele familien gjerne mat sammen. Kjøkkenet er planlagt slik at det er god plass til alt man trenger. I naturen rundt hytta plukker hele familien sopp. Av og til får de også en og annen fisk på kroken.

Koselig hytteliv

Familien kan ikke bare nyte livet i den nye fritidsboligen, i alle fall ikke ennå. Gårdsplassen må fremdeles planlegges, det må plantes og de siste delene av terrassen må gjøres ferdig. Foreldrene har planlagt å tilbringe mer tid i fritidsboligen og også fjernarbeide derfra. Også i vinterhalvåret vil de ta ut feriedager for å være lenger på hytta. I tillegg vil de tilbringe helgen her av og til.

I fremtiden satser de på et aktivt friluftsliv og håper på mange fine stunder sammen med familie og venner. De har også lyst til å drive med forskjellige ting rundt hytta eller bare ta det med ro og slappe av. Nærheten til naturen rundt er påtakelig, også innendørs, og dette er meget viktig for hele familien. På ulike tider av døgnet og når årstidene veksler ser man også tydelig hvordan naturen og lyset endrer seg.

Lagrede favoritter

modell modeller
Anbefalt for deg Glass House Fritidsbolig Kontio moderne Glass House hytte - Tidløs eleganse. Glass House-modellene våre utnytter det omliggende landska...
×